Nytt i Sway – lydopptak, navigasjon, automatisk avspilling og analyse


Sway har tatt utdanningssektoren med storm, jeg vet i alle fall at jeg er overbegeistret for mulighetene som ligger i dette verktøyet. I tillegg har det nettopp kommet en rekke nyheter som bare må testes ut!

Lydopptak direkte i Sway

Muligheten til å legge til lyd i Sway har vært en mye etterspurt funksjon fra pedagoger. Det kreves en rekke ferdigheter for å kunne skrive. Talen skal omkodes til skrift, slik at den kan forstås av andre. Med andre ord er det en viktig forutsetning i lese- og skriveutviklingen å kjenne til at talt språk kan skrives ned, og at bokstavene representerer lydene i språket. Og det er kanskje ikke så rart at de yngste elevene ønsket å bruke Sway til å dele fortellinger – muntlig? Og da ble det slik… men ikke bare kan du laste opp lydfiler, du kan til og med spille inn egne lydfiler direkte i Sway! Dette åpner en hel verden av nye muligheter; instruksjoner, lesestøtte, språkopplæring, høytlesing, TPO, spesialundervisning, interaktive bøker, lydbingo, flashcards, dikt, eventyr, rim og regler, grammatikk… Ja, mulighetene er uendelige!

Lydopptak direkte i Sway med markeringer

For mer informasjon om hvordan du tar opp lyd i Sway og hvilke nettleser som støtter lydopptak, se “Recording audio in Sway.”

Teksting for hørselshemmede

I Microsofts søken om å tilrettelegge for at alle mennesker skal kunne oppnå mer, har tilgjengelighet fått et stort fokus. På bakgrunn av dette har du videre mulighet til å legge til teksting for hørselshemmede på lydfiler. Både lydfiler du spiller inn i Sway, samt filer som lastes opp fra enheten din eller som lastes opp fra OneDrive for Business.

Legg til et video- eller lydkort og last inn ønsket innhold, utvid kortet ved å trykke på «Detaljer» og trykk på «Legg til teksting for hørselshemmede» for å laste opp filen (.vtt format) og språket på filen.

Teksting for horselshemmede

Når du ser en Sway som har et mediekort hvor teksting er tilgjengelig, kan seeren lett skru på tekst og velge ønsket språk.

Navigasjonsvisning

Sway er nå lettere å navigere enn noensinne! Naviger til de ulike delene i dette Sway-lerretet raskt og effektivt. Hopp frem og tilbake mellom de ulike delene eller få en oversikt over innholdet. Du trenger kun å trykke på den nye navigasjonsknappen nederst i hjørnet til høyre.

Når du klikker eller trykker på Navigasjon-ikonet, forsvinner Sway i bakgrunnen og navigasjonsvisningen vises. Tittel, overskrifter, bilder og tekst danner en stilfull, engasjerende og informativ navigasjonsvisning. Her er et eksempel på navigasjonsvisning til Swayen «The Universe».

Navigasjonsvisning

Naviger til ønsket tema ved å trykke på ønsker innhold, bruk den som en innholdsfortegnelse, eller hva med å bruke den til å skape tidslinjer?

Automatisk avspilling

En tilbakemelding jeg ofte hører når jeg er ute og holder inspirasjonsforedrag er at Sway mangler muligheten for automatisk avspilling, «slik som man kan i PowerPoint». Er du en av disse, så er ventetiden endelig over. Om du har Office 365, kan du nå sette Sway på automatisk avspilling. I redigeringsvisning, trykk på «» øverst til høyre -> Innstillinger -> Automatisk avspilling -> . Deretter angir du ønsket tidsintervall. Du kan også endre dette mens du spiller av en Sway. Sett på pause, stopp den automatiske avspillingen ved behov eller du kan trykke på tannhjulet for å endre tidsintervall.

Automatisk avspilling i Sway

Antall visninger

Og sist, men ikke minst: visningsanalyse. Den 13. mars startet den offisielle tellingen, og du kan nå se hvor mange visninger hver Sway har. Om du ser «antall visninger 0» betyr det bare at ingen har sett den siden tellingen startet.

Antall visninger i Sway

Jeg håper du er like begeistret over disse nye funksjonene som det jeg er! Bruk fantasien og ta i bruk Sway på nye, innovative måter. Om du finner smarte måter å bruke Sway på er det flott om du ønsker å dele ideer og erfaringer. Du kan legge igjen en kommentar her, eller dele med meg på Twitter. Kos deg med Sway.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s